Is stress slecht voor je?
Nee. Stress is niet per definitie slecht. Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat je alert en gefocust kunt zijn. Dat is je automatische vecht/vluchtreactie. Er komen allerlei hormonen vrij zoals adrenaline en cortisol. Die reactie stelt je in staat om te vechten tegen een wild dier of te vluchten voor een vijand. Het is bedoeld om ons te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Maar die zijn niet meer zoals vroeger toen mensen nog continu op hun hoede moesten zijn voor wilde dieren en vijanden. Dat is nu heel anders. De vecht/vluchtreactie kan al ontstaan door een boos appje wat je krijgt.
Je hartslag en ademhaling versnelt, je bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich aan. Ook worden je pupillen wijder en je lichaam komt in een verhoogde staat van paraatheid.
De stressreactie in ons lichaam zorgt ervoor dat je een spannende situatie beter aankunt zoals sollicitatiegesprek, blind date, een moeilijk gesprek of een presentatie.
Na de stressreactie herstelt je lichaam zich weer. Je hartslag, ademhaling, bloeddruk gaan omlaag en je spierspanning vermindert. Je lichaam ontspant zich en komt in de herstelfase waarbij je spijsvertering actief wordt. Je lichaam komt tot rust. Dit noem ik even je rust/ontspan reactie.
En juist daar gaat het vaak mis. Die rustmomenten nemen we onvoldoende. Stressklachten nemen fors toe in deze tijd. De huidige en steeds weer veranderende maatregelen vergen veel van onszelf. Het doet een groot beroep op ons aanpassingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. En we hebben een continue verhoogde staat van paraatheid door de pandemie.
Wanneer de stressklachten te lang aanhouden, ligt er zelfs een burn-out op de loer. Met daarbij mogelijk een langdurige periode van herstel. Het voorkomen van burn-out klachten door al vroeg in te grijpen bij stress, is beter dan langdurig herstel. We weten dat voorkomen nou eenmaal beter is dan genezen. Ik geef je 3 tips over omgaan met stress.

Omgaan met stress tip 1: merk op
Stress voel je niet alleen in je hoofd maar ook in je lichaam. Wanneer je langdurig onder grote druk staat en er onvoldoende rustmomenten zijn voor je lichaam en je hoofd, kun je last krijgen van stressklachten. Je kunt last hebben van lichamelijke klachten zoals pijn in je hoofd, buik of rug. Dat heeft er ook mee te maken dat je een verhoogde spierspanning hebt. Je nek en schouders zijn vaak gespannen bij stress. Ook kun je last hebben van maag- en darmklachten zoals misselijkheid , maagpijn, verstopping of diarree. Of je kunt last hebben van slaapproblemen zoals slecht inslapen of juist moeite hebben met doorslapen en ’s nachts vaak wakker worden. Het hoeft niet zo te zijn je dat AL deze dingen hebt. Ik hoop het niet zeg. Maar het kan wel. En veel van onze lichamelijke klachten komen voort uit stress.
Op welke plekken houdt jouw lichaam stress vast?

Naast lichamelijke klachten kun je last hebben van mentale klachten. Daarmee bedoel ik de klachten die je hebt in je hoofd. Wanneer je erg gestresst bent, kan het zijn dat je je heel onzeker, waardeloos, somber of eenzaam voelt. Of misschien vermijd je juist andere mensen. Je kan last hebben van vergeetachtigheid en concentratieproblemen. En desorganisatie, wat betekent dat je rommeliger en onhandiger of meer clumsy bent dan normaal. Ook kan het zijn dat je meer prikkelbaar bent en erg negatief en chagrijnig bent. En het kan zelfs zo voelen dat je je helemaal overweldigd voelt van alles wat je overkomt en dat je het idee hebt de controle te verliezen.
Welke mentale klachten herken jij wanneer je gestresst bent?
Omgaan met stress tip 2: neem rust
Stress is ongezond als het te lang duurt en als je onvoldoende herstelt kan het zo zijn dat je last krijgt van burn-out klachten.
Rust nemen nadat je een spannende activiteit gedaan hebt is dus super belangrijk. Eigenlijk onmisbaar zelfs. Je lichaam heeft het nodig om tot rust te komen en je spijsverteringsstelsel te laten werken zodat er weer allerlei goede stoffen worden opgenomen. Je herinneringen worden verwerkt tijdens je slaap zodat je de volgende dag weloverwogen keuzes kan maken en jezelf goed kan concentreren.

Maar rust werkt voor iedereen weer anders. De een doet graag dutjes op de bank terwijl de ander liever het gras gaat maaien of een rondje gaat hardlopen of kickboksen. Maar hoe doe je dat nou? Hoe weet je nou wat voor soort rust voor jou werkt? Er is maar 1 manier om erachter te komen: probeer het uit! En als je even niet weet wat je moet kiezen, dan heb ik hier een handige vuistregel voor je. Roep jezelf tot HALT. En het is een acronym in het Engels wat staat voor de volgende woorden:
Am I..?
Hungry
Angry
Lonely
Tired
Ga het lijstje langs voor jezelf. De antwoorden op de vragen zijn heel makkelijk. Heb je trek? Ga eten, en eet gewoon een goeie flinke maaltijd. En drink een groot glas water. Vaak voelt je honger en dorstgevoel hetzelfde aan voor je hersenen.
Ben je boos? Doe iets om het af te reageren. Net als de bliksem moet ontladen bij onweer, moet boosheid uit je lijf ontladen. Sla of stomp in een kussen. Doe pushups. Boosheid voel je vaak in je bovenlichaam en armen. En adem diep in en uit.
Voel je je eenzaam en alleen? Maak contact met iemand die belangrijk voor je is. Bel diegene op of stuur een berichtje of nodig diegene uit om samen te eten. En toon interesse. Stel die persoon vragen en je merkt dat het afleiding geeft en je minder alleen voelt.
Voel je je moe of uitgeput? Ga op tijd slapen ’s avonds. Probeer dutjes overdag zoveel mogelijk te vermijden wanneer je ’s nachts slecht slaapt. Heb je een kleine die je ’s nachts vaak wakker houdt? Doe dan dutjes overdag tegelijkertijd met je kleine. Het huishouden kan wachten. Of je vraagt hulp aan iemand anders.
Omgaan met stress tip 3: kies de positieve energie
Klinkt ingewikkeld of zweverig misschien, maar wat ik ermee bedoel is dit. Keuzes maken die je continu maar MOET van jezelf omdat het huishouden nou eenmaal door jou moet worden gedaan. Of je moet altijd maar gezond eten en sporten. En je werk/prive balans goed houden.
Probeer het MOETEN eens te vervangen door WILLEN. Wil je het niet? Schrappen die handel! Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan he? Maar het echt zo. De keuzes die jij wel wil maken, die leveren jou het meeste energie op.
Het is niet erg om veel energie kwijt te raken aan iets waar je heel enthousiast van wordt. Misschien is het een taak waar je heel goed in bent. Of een gesprek wat heel lekker liep. En ondanks dat het veel energie kostte, heeft het je een voldaan gevoel opgeleverd. En voel je je meer zelfverzekerd.
Om de keuzes te maken die jou energie opleveren is het belangrijk om te weten wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt. Wat zijn jouw kernwaarden? Google eens een lijstje, er zijn er heel veel verschillende van te vinden. Misschien vind jij groei belangrijk? Of integriteit, betrouwbaarheid, eerlijkheid, oprecht zijn, respect of zorgzaamheid.
En aan wie wil je de meeste tijd besteden en waarom? Hoe wil je dat gaan doen?
Wat zijn jouw kernwaarden? Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Welke personen zijn belangrijk voor je?
We hebben allemaal stress en we gaan er allemaal op een andere manier mee om. Wil je leren welke manier bij jou past, en wil je graag persoonlijke begeleiding erbij van mij? Plan gerust een kennismakingsgesprek in met mij om te kijken of het bij je past.
Wil je meedoen met de GRATIS minicursus om je zelfvertrouwen te boosten? Klik dan op de knop hieronder.
Pingback: hoe neem je rust? - Assertiviteitstraining voor meer zelfvertrouwen en geluk