Vol enthousiasme ben je een nieuwe uitdaging aangegaan. Je hebt een nieuwe functie gekregen met nieuwe taken, andere collega’s en meer verantwoordelijkheden. In de eerste periode merk je hoe spannend het is. De nieuwe taken voelen onwennig. Je enthousiasme heeft plaats gemaakt voor onzekerheid en je zelfvertrouwen lijkt even helemaal kwijt. Herkenbaar?
Misschien merk je bij jezelf dit soort gedachten:
- ik ben niet geschikt voor deze baan
- ik kan dit niet
- ik ben niet goed genoeg
- ik heb niet de juiste vaardigheden om dit goed te kunnen doen
- ik ben niet de juiste persoon
- ik ben bang om mijn leidinggevende/cliënten/klanten/collega’s teleur te stellen
- degene die me heeft aangenomen voor deze baan of klus vertrouwt mij, maar ik ben bang dat ik niet 100% kan doen wat er gevraagd wordt
- ik ben een teleurstelling
- ik presteer niet goed genoeg
Deze gedachten laten jezelf twijfelen aan je eigen kunnen. En ze kunnen je een flink rotgevoel geven en jezelf het gevoel geven dat je blokkeert. Je zelfvertrouwen is nagenoeg weg en je voelt je onzeker. Deze versie van jezelf vind je in elk geval niet leuk.
Hoe ga je hiermee om? Met deze inzichten kun je leren hoe je jouw zelfvertrouwen kan vergroten op de werkvloer. Lees verder hoe je dit kan aanpakken.

Accepteer dat je leert
Geef jezelf de tijd en ruimte om te leren. Je bent een nieuwe functie begonnen, dus het is logisch dat je niet op dag 1 alles al perfect kan en weet. Accepteer dat je leert. Daar hoort ook bij dat je wel eens fouten maakt. Of iets niet weet en het moet navragen of opzoeken. En dat is helemaal oke!
Misschien leg jij de lat voor jezelf vaak heel hoog en vind je het moeilijk om fouten te maken. Ben je bang om te falen. En om je fouten te toe te geven aan anderen.
Wees niet te streng voor jezelf
Gaat er iets mis? Weet je het even niet? Overzie je het allemaal niet meer? Wees dan niet te streng voor jezelf. Je bent een mens, geen robot. Wees mild naar jezelf toe. Dat wil zeggen, wees begripvol naar jezelf toe. Gewoon een beetje aardig tegen jezelf zijn.
Het hoort erbij dat er dingen misgaan op je werk. Fouten zijn altijd maar relatief, en vaak kun je die nog wel herstellen.
Wees eerlijk naar jezelf en anderen
Wees eerlijk naar jezelf toe: vind je iets lastig? Dat is oke! Geef aan dat je het lastig vind of vraag hulp wanneer je iets even niet weet.
Het kan helpen om te reflecteren op je werkdag. Wat kan er beter? Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Wat gaat er al goed? Sta bewust stil bij de dingen die al wel heel goed gaan. Je bent niet voor niets aangenomen voor de nieuwe klus. Waar ben je goed in, wat gaat je goed af?
Open kaart
Wanneer je veel last hebt van onzekerheid en zelftwijfel, lucht dan je hart bij iemand. Neem iemand die je goed kent in vertrouwen en vertel diegene hoe jij je voelt en wat je denkt. Het hoeft niet per se een collega te zijn of je leidinggevende, maar dat mag wel. Soms voelt dat vaak nog als een te hoge drempel. En misschien wil je niet direct met mensen van je werk open kaart spelen.
Wanneer je merkt dat je nare gevoel, je onzekerheid en je negatieve gedachten over jezelf je dagelijkse werk belemmeren, deel het dan wel met je collega of leidinggevende. Probeer aan te geven wat jou zou helpen om je zelfvertrouwen terug te vinden. Vraag je leidinggevende mee te denken daarbij.
Herken jij jezelf hierin en wil je ermee aan de slag om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen? Neem dan contact met me op. Dan kunnen we een vrijblijvende kennismaking inplannen. Met liefde en plezier denk ik met je mee om je zelfvertrouwen weer terug te vinden.