De sfeer onderling wordt er met deze dingen niet leuker op. En toch doen we het allemaal wel eens. Negatieve dingen die we doen die onze werkdag eigenlijk helemaal niet leuk maken. Laten we met deze dingen gewoon per direct stoppen. Ik ben benieuwd welke jij herkent. Met welke van deze 10 ga jij gewoon direct stoppen?

Zwart-wit denken
Het is niet altijd helemaal fout of helemaal goed wat je doet. Misschien ben je een perfectionist en vraag je het uiterste van jezelf op je werk. Je taak moet perfect zijn in jouw ogen. En als het niet perfect gelukt is, is het fout. Nee! Laten we daar mee stoppen. Heel vaak ligt de waarheid in het midden, in het grijze gebied. Het is niet helemaal slecht. Leer jezelf dat het goed genoeg is. Niet perfect is ook goed.
Klagen
Met klagen creër je niet alleen een negatieve sfeer voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen. Die ene collega die eigenlijk altijd maar loopt te klagen. Niet bepaald gezellig. Kijk, klagen kan functioneel zijn. Bijvoorbeeld om even lekker te ventileren met collega’s samen over je drukke dag. Of over die vervelende klus. Of die boze cliënt. Maar laat het niet je hele werkdag beïnvloeden. Spreek met je collega’s af dat jullie een klaagkwartiertje doen bijvoorbeeld. En na dat kwartiertje laat je het los, en richt je je op de positieve dingen van je werkdag.
Voor een ander denken
Deze denkfout maken de meeste mensen wel eens. We willen vaak rekening houden met de belangen van onze collega’s of leidinggevende. Voor een ander denken kan helemaal niet. Misschien denk je dat je jezelf helemaal voorbij moet lopen, en dan pas waardering kunt krijgen voor je prestatie.
Maar niks is minder waar. Uiteindelijk wil je leidinggevende dat jij je werk goed kan doen. En op het moment dat je jezelf voorbij loopt, lukt dat steeds minder goed. En steven je misschien zelfs op een burnout af. Nee, je leidinggevende en het bedrijf heeft meer aan een werknemer die goed voor zichzelf zorgt. En goed de eigen grenzen kent en aangeeft naar anderen toe.
In je gelijk blijven hangen
Toegeven is moeilijk. Zeker als je eigenlijk fout zat. En dat geldt ook voor je collega’s of leidinggevende. Moet je dan echt in je gelijk blijven hangen? Er telkens op terugkomen, zij het grappig bedoeld of niet?
Je besteedt je energie aan de koppigheid van jezelf of iemand anders. En waarom zou je dat doen? Laat het maar gewoon gaan. Want in je gelijk blijven hangen kost je uiteindelijk meer energie dan dat het je oplevert.
Eindeloos malen over wat je hebt gezegd in de vergadering/video conference call
Eindelijk durfde je jouw punt in te brengen. Maar het kwam er helemaal niet lekker uit, en er werd niet opgeageerd zoals je hoopte. Je blijft maar piekeren en malen over dat wat je zei. En over wat je collega’s nu van je denken. En hoe je het anders had moeten zeggen. Allerlei scenario’s spelen zich af in je hoofd.
Laat het los! Hoe zou je het de volgende keer willen zeggen? Probeer dat de eerstvolgende meeting eens uit. Wees niet te streng voor jezelf.
Jezelf vergelijken met andere collega’s
Ook hier schiet je niets mee op. We doen het allemaal wel, zeker als vrouw. Sommige collega’s zijn zo lekker adrem. Hebben het hart op de tong en kunnen duidelijk en krachtig hun mening verwoorden. En ze komen zelfverzekerd over. Of ze zien er altijd goed en verzorgd uit. Jij kijkt daar tegenop en zou zo ook graag willen zijn. En je baalt dan van jezelf op het moment dat jij dat niet hebt. Jezelf vergelijken met anderen pakt altijd negatief uit voor jezelf.
Anderen hebben positieve maar ook negatieve kanten. En die heb jij ook. Waar ben jij goed in? Wat vind jij mooi aan jezelf? Houd jezelf voor dat je goed bent. Goed genoeg!
Dingen voor een andere collega oplossen
Altijd klaarstaan voor anderen. Je collega heel graag willen helpen omdat die er zo doorheen zit. En die overloopt van alle stress en verwachtingen. Je biedt aan om haar taken over te nemen. Maar wat schiet jij daarmee op? Nog even en dan loop jij over. Je vindt eigenlijk dat je al te veel hooi op je vork neemt. Je zit misschien ook al tegen je tax aan.
Het is heel lief en mooi om anderen te helpen. Maar het is aan elke persoon zelf om hun eigen problemen op te lossen.
Wat je wel kunt doen: steunen en begripvol reageren. En aanbieden wat je wel kan doen zoals helpen prioriteren van taken. Of een luisterend oor bieden. Of even afleiding zoeken samen door in de pauze koffie te halen of een wandelingetje te maken buiten.
Doe zelf een voorstel en kijk of die ander daarop in wil gaan of niet.
Alles in je eentje willen doen
Je moet alles van jezelf weten en kunnen. En als je het niet weet, dan zoek je het eerst zelf uit. En als je het niet kan, dan bespaar je kosten nog moeite om zelf uit te vogelen hoe het moet.
Alles beter dan hulp vragen.
Waarschijnlijk ben je heel zelfstandig en heb je jezelf geleerd om alles zelf op te lossen. Het is geen slechte eigenschap, maar pas op dat je jezelf niet voorbij loopt. Misschien voelt het voor jou als je eer te na om hulp te vragen. En staat je trots je in de weg wanneer je aan je leidingevende vertelt dat je nog niet eerder met een bepaald programma gewerkt hebt.
Het is oké! Vraag gerust om hulp. Vraag of je ervaren collega met je mee kan kijken om het nieuwe programma te gebruiken bijvoorbeeld. Je kan nou eenmaal niet alles al weten. Al doende leren we, en vooral samen kom je het meest ver.
Klussen aannemen die totaal niet bij je passen
Overal maar “ja” op zeggen omdat je denkt dat je leidinggevende dat van je verwacht. Omdat je dat zou moeten kunnen van jezelf. Maar eigenlijk, als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, vind je de klus helemaal niks. Het vreet energie, je ziet er tegenop en je krijgt al een knoop in je maag wanneer je eraan denkt.
Waar krijg je wel energie van? Zijn er klussen die je wel aanspreken? Geef dat aan. En kun je er niet onderuit? Spreek een bepaalde periode af met je leidinggevende, en draag de klus daarna over aan een andere collega.
Uitvluchten zoeken
Uitvluchten zoeken en excuses maken. Dat doen we zodat we de waarheid niet onder ogen hoeven te komen. Uiteindelijk zit er angst onder. Welke angst vind jij moeilijk om aan te gaan? Een confronterend gesprek met je leidinggevende? Of met je collega?
Het kost je vaak meer energie om alle uit vluchten te zoeken dan dat je de angst en confrontatie aangaat. Ja het is spannend. Maar het vasthouden van je angst en het vermijden van de situatie, kost minstens zoveel energie. En achteraf? Ja achteraf valt het echt allemaal wel mee, hoe spannend je het ook vond.
Welke herken jij? En met welke ga jij gewoon stoppen? Kom het me vertellen op social media, Instagram of LinkedIn. Tot gauw!