Je zegt nee en de ander reageert…wat doe je?

Omgaan met de reactie van anderen

Jij hebt je grens aangegeven, maar de ander blijft doorgaan met datgene wat je hebt aangegeven niet te willen. Hoe ga je nou om niet die reactie van de ander?

Je probeerde de drie stappen uit zoals in de VORIGE BLOG. Maar de ander past zijn gedrag niet aan. Bijvoorbeeld omdat diegene zijn gedrag wel wil aanpassen, maar het kost moeite omdat het een gewoonte geworden is. Of de ander wil geen rekening met jou houden om wat voor reden dan ook. Of het lukt de ander niet om te veranderen.

Wat doe je dan?

Hoe ga je ermee om wanneer de ander zijn gedrag niet aanpast?

  • voorkom een boze reactie

Het is noodzakelijk om je grens nog duidelijker aan te geven wanneer iemand niet wil of kan veranderen. En blijf het herhalen. Je voelt de spanning in jezelf toenemen en dan is de verleiding groot om boos te worden. Juist dan is het belangrijk om rustig te blijven. En blijf herhalen wat je gezegd hebt.

  • omgaan met de argumenten van de ander

Ook kan het zo zijn dat de ander allerlei argumenten heeft om op jouw grens te reageren. Probeer niet de discussie aan te gaan maar herhaal jouw grens. Zeg tegen de ander dat je wil dat hij stopt. Blijf jouw gevoelens benadrukken en herhaal je grens.

  • als het allemaal niets oplevert

Als dat allemaal niet werkt, ga je weg uit de situatie. Je breekt het gesprek af door bijvoorbeeld te zeggen dat je erover uitgepraat bent.

Ga uit de situatie als dat kan, ga ergens anders zitten op je werk. Als dat niet kan, probeer je dan te richten op iets wat je graag wil bereiken. 

Heb jij zo een situatie meegemaakt waarbij jij je grens aangaf, maar er eigenlijk niet op werd geageerd zoals je hoopte?

Wat deed je toen? Hielp het? Kom het me vertellen op Instagram @anne_sophie_stories.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.