Omgaan met een narcistisch persoon

Wanneer je moeite hebt met het aangeven van grenzen, is het heel lastig om te dealen met een narcistisch persoon. In deze blog leg ik je uit hoe dat komt. Ook geef ik je 3 tips hoe je het beste kunt omgaan met een narcistisch persoon.

omgaan met een narcistisch persoon

Kenmerken van een narcistisch persoon

Narcistische mensen vinden zichzelf vaak heel belangrijk. Ook willen ze graag bewonderd worden. Iedereen heeft wel wat narcistische trekjes in zich. Alleen in extreme gevallen spreek je van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er is onderscheid te maken in 2 typen narcisme:

Grandioos narcisme

Wanneer iemand een opgeblazen gevoel van eigenwaarde heeft.

Kwetsbaar narcisme

Wanneer iemand die diep van binnen een minderwaardig gevoel heeft ten opzichte van anderen.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt vaak vol zelfvertrouwen over. Ook is diegene vaak charmant wat hen aantrekkelijk maakt. De kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis worden duidelijk zichtbaar op het moment dat je die persoon beter leert kennen. Een paar voorbeelden van die kenmerken:

 • het overdrijven van hun talenten
 • het overdrijven van hun prestaties
 • de overtuiging dat ze uniek zijn
 • denken recht te hebben op een speciale behandeling
 • arrogantie
 • jaloezie
 • gebrek aan empathie; moeite om zich in te leven in anderen
 • zetten andere mensen in om hun persoonlijke doelen te bereiken. Gebruiken andere mensen daarvoor.

Narcisme kan veroorzaakt worden door verwaarlozing in de kindertijd en jeugd. Of juist een verstikkende hoeveelheid aandacht van de ouder of opvoeder. Ook erfelijke aanleg speelt een rol. Als een of beide ouders of familieleden narcistische trekken hebben, is de kans groter dat een kind die ook heeft.

Behandeling voor een narcistisch persoon

Wanneer iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis problemen heeft, geeft die vaak anderen de schuld ervan. Iemand die zichzelf geweldig vindt, zal niet zo snel hulp gaan zoeken.

Door stukgelopen relaties of conflicten kan diegene wel op een andere manier naar zichzelf gaan kijken. En wanneer diegene het eigen aandeel kan inzien in die problemen, kan een behandeling bij een psychotherapeut helpend zijn.

Ook kunnen mensen met narcisme na het zoveelste conflict of relatiebreuk bij de psycholoog terechtkomen vanwege depressieve klachten of suicidaliteit bijvoorbeeld.

Hoe ga je om met een narcistisch persoon?

Misschien ga je ze het liefst uit de weg. Maar je ontkomt vaak niet aan contact. Misschien heeft je leidinggevende narcistische trekken, of je partner, of iemand in je familie. Wat doe je dan?

 • Probeer conflicten te vermijden
 • Accepteer diegene zoals die is
 • Een narcistische persoon kun je meestal niet veranderen

Het belangrijkste van omgaan met een narcistisch persoon dat ben jij. Jouw veiligheid. Jouw vaardigheden. Jouw gevoel van eigenwaarde. En onthoud dit: je hebt altijd een keuze. Ook als je samen leeft met die persoon, samen kinderen en een hypotheek hebt. Dan is het moeilijk om jullie relatie opeens te verbreken.

Wat goed is om te doen op dat moment: stel jezelf een aantal vragen. Kan ik naast deze narcistische persoon leven? Wat heb ik nodig om dat te doen? Wat zegt het over mij dat ik al die tijd naast deze persoon heb geleefd? Ben ik afhankelijk? Ben ik geneigd conflicten te vermijden? Vind ik het moeilijk om in de belangstelling te staan? Wat wil ik nu?

Probeer ervan te leren, het liefst nog voor je besluit uit de relatie met de narcistische persoon te stappen. Probeer ervan te leren door te oefenen. Juist met een narcistische persoon is het een uitgelezen kans om jezelf te laten zien en te horen. Te oefenen met het aangeven van je grenzen. Je gevoel te uiten door bijvoorbeeld te zeggen: ‘stop met die opmerking, want zo voel ik me gekleineerd’.

Want wanneer je te vroeg uit de relatie stapt, zonder ervan te hebben geleerd, is het gevaar dat je in een volgende relatie ook weer met een narcistische persoon te maken krijgt.

Omgaan met een narcistische persoon kan een heel grote uitdaging zijn. Het kan een harde wake-up call zijn. Maar zie het als een kans om van te leren. Om je vaardigheden te versterken.

Kortom: zorg dat je een plan hebt. Want anders wordt je onderdeel van het plan van iemand anders.Wil je meer leren over nee zeggen en het aangeven van je grenzen? Wil je meer grip krijgen op je leven en positiever leren denken vanuit rust en zelfvertrouwen? Doe mee met de gratis 3-daagse minicursus en ontvang 3 video’s in je mailbox. Klik op de knop en schrijf je in. Tot later! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.