Wanneer je een baaldag hebt op werk: probeer dit!

Herken je dat? Een baaldag op je werk. Het lijkt alsof alles tegenzit. Je komt niet goed uit je woorden, je begint stotterend aan je punt in de vergadering of videoconference en het lijkt alsof niemand begrijpt wat je te zeggen hebt. Je was eindelijk zover om iets in te brengen, maar het komt er helemaal niet uit zoals je wil. Je voelt je ongemakkelijk en baalt van jezelf. Je denkt: ‘OMG, waarom ben ik zo. FAAL. Why. Ik wil hier nu gewoon niet zijn. Ik wil gewoon weg. Kan ik weg? Wat zullen ze wel niet van me denken. Dit is zo ongemakkelijk.’ En je voelt je alleen maar slechter over jezelf.

Iedereen heeft wel eens de neiging om in die negatieve spiraal te blijven hangen. Wanneer je zo een baaldag hebt op je werk. Maar hoe kom je daar nou uit? Probeer dit: oefen met zelfcompassie en positieve zelfspraak.

zelfbeeld verbeteren

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is begrip hebben voor jezelf. Als je begrip hebt voor jezelf ben je aardig tegen jezelf, ook als het even tegenzit. Je kunt je er best vervelend over voelen, maar je geeft jezelf er niet de schuld van. Je weet dat het nu eenmaal niet altijd gaat zoals je wilt. Dit helpt je om realistisch naar jezelf te kijken. Er zijn twee belangrijke dingen die je daarbij doet:

1. De waarheid accepteren

In een perfecte wereld heb jij waarschijnlijk wel een beeld van jezelf. Hoe jij precies zou willen zijn. Maar helaas, de wereld is niet perfect. En dit beeld van jezelf in een perfecte wereld is onrealistisch. Het is echt belangrijk om die waarheid te erkennen. Je kunt nou eenmaal niet alles zijn en niet alles hebben wat je wil. Door dit te accepteren, blijf je beter in balans.

2. Jezelf zien zoals je werkelijk bent

Door aardig te zijn voor jezelf, voel je je veilig en op je gemak. En wanneer je je veilig voelt, kun je jezelf zien zoals je bent. Dit betekent dat je zowel je positieve als je minder positieve kanten kent. De minder positieve kanten zijn niet goed of fout, ze zijn er gewoon. En dat is helemaal oke. Het is zoals het is.

Mythes over zelfcompassie

Wat is zelfcompassie niet? Het is geen zelfmedelijden en het is ook geen arrogantie.

Begrip hebben voor jezelf is geen zelfmedelijden

Misschien denk je bij ‘aardig zijn voor jezelf’ direct aan zelfmedelijden, maar er is een groot verschil. Bij zelfmedelijden heb je met jezelf te doen. Dat mag soms best een beetje, maar als je dat teveel doet blijf je hangen in de situatie. Bij begrip hebben voor jezelf doe je dat niet. Je vindt jezelf niet zielig, maar je hebt ook geen kritiek op jezelf. Je blijft aardig voor jezelf en hebt begrip voor al je eigenschappen.

Begrip hebben voor jezelf is geen arrogantie

Begrip hebben voor jezelf betekent niet dat alles wat je doet goed is. Je bent aardig voor jezelf, maar je hebt nog steeds grenzen. Ook betekent het niet dat je jezelf beter vindt dan anderen. Je ziet in dat zowel anderen als jijzelf positieve en minder positieve kanten hebben. Dat maakt de ene persoon niet beter of slechter dan de ander.

Oefenen met zelfcompassie door positieve zelfspraak

Op momenten dat je een baaldag hebt en je jezelf slecht voelt, dan praat je (in gedachten) negatief tegen jezelf. Misschien denk je dan ” ik doe ook nooit iets goed” of “ik kan ook nooit goed uit mijn woorden komen in vergaderingen”. Wanneer je dat steeds tegen jezelf zegt, dan ga je het vanzelf geloven en voelen.

Gelukkig werkt dit ook andersom. Door positieve dingen tegen jezelf te zeggen, ga je dat ook geloven. Dat heet ‘positieve zelfspraak’.

3 oefeningen voor positieve zelfspraak:

1: Schrijf het op

Ken je positieve kanten. Schrijf ze op zodat je ze in moeilijke momenten kan teruglezen. Het opschrijven van je positieve eigenschappen helpt je om jezelf ervan bewust te zijn.

Op welke 3 eigenschappen ben jij het meeste trots? Schrijf ze op en let op de volgende dingen:

  • Schrijf in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm (ook wanneer je een herinnering opschrijft)
  • Schrijf kort en bondig
  • Gebruik geen woorden als ‘eigenlijk’, ‘best’, ‘meestal’ en ‘vaak’

2: Spreek het uit

Lees jouw positieve eigenschappen hardop voor. Je kunt ervoor kiezen om dat voor de spiegel te doen. Of neem jezelf op met je telefoon. Of maak een geluidsopname. Je laat op deze manier jezelf weten welke positieve eigenschappen je hebt. Door jezelf te zien en horen zeggen, komt jouw boodschap nog duidelijker over.

3: Sta stil bij je gevoel

Neem de tijd om stil te staan bij je gevoel. Wat doet het met je als je je positieve eigenschappen uitspreekt? Probeer je gevoel te omschrijven. Hou dit gevoel even vast en laat het dan weer los.

 

Welke positieve eigenschappen schrijf jij op van jezelf? Wil je er eentje delen? Laat het me weten of kom het me vertellen op Instagram @anne_sophie_stories

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.